Ο μεσαίος χώρος είναι πραγματικός
ΕΝΑΣ και Μοναδικός στη ζωή μας, υπήρξε μόνο ο πατέρας μας. Καλός, κακός, ουδέτερος, υπαρκτός ή ανύπαρκτος, δεν έχει σημασία. Αυτός είναι, ή ήταν, και αυτό δεν αλλάζει.

Στην ενήλικη ζωή μας, δυστυχώς ή και ευτυχώς, η διπολικότητα (θέλω να τα έχω ΟΛΑ αλλιώς δεν θέλω ΤΙΠΟΤΑ) μας κατατρώει και μας κρατάει δέσμιους. Στο ένα άκρο έχουμε την κενότητα, το τίποτα, την απάθεια- όλοι καλοί πρόδρομοι της κατάθλιψης και στο άλλο το απόλυτο πάθος , όπου ψάχνουμε και ελπίζουμε να βρούμε τη σχέση passepartout που "μαγικά" θα μας ξεκλειδώσει και θα μας οδηγήσει στην ευτυχία και στην έκσταση.

Και ανάμεσα σ' αυτά τα δύο; Δεν υπάρχει τίποτα; Το απόλυτο κενό;

To αναγνωρίζω στους άλλους, γιατί, πρώτη και καλύτερη το είχα εγώJ. Δεν συμβιβαζόμουν με τα λίγα. Τα ήθελα όλα ή προτιμούσα το τίποτα. Κι αυτό με θύμωνε και με καθήλωνε. Σαν τα μικρά παιδιά που αλλάζουν με ασύλληπτη ταχύτητα το κλάμα με το γέλιο. Χωρίς κανένα πέρασμα ανάμεσα στα δύο άκρα.

Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό εμείς; Ίσως κανείς μας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη νοσταλγία. Να γυρίσουμε πίσω και ας είναι πια ασπρόμαυρες φωτογραφίες της ζωής μας. Στη θολή παλιά εικόνα της ασπρόμαυρης ασφάλειας. Ή σ αυτήν που θα θέλαμε να είναι. Ή σ αυτήν που προσπαθούμε να ανακατασκευάσουμε για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Όλοι, λίγο ως πολύ, ξαναγυρίζουμε κάποιες φορές στη ζωή μας πίσω. Άλλοι με τα λόγια και τις σκέψεις, παντρεύοντας τη νοσταλγία με την τωρινή μας πραγματικότητα, κι άλλοι με τις πράξεις τους που τους κρατάνε πίσω. Οι πρώτοι, με πολλή δουλειά και την απαραίτητη αποδοχή της ματαίωσης, μπορούν να δεχτούν έστω και με πίκρα πως αυτό πάει , μας τέλειωσε.. Διορθώσεις η επαναπροσδιορισμοί εκ των υστέρων δεν μπορούν να γίνουν. Κι αυτό πονάει και πονάει και πολύ. Και θα πονάει πάντα. Μέχρι να πεθάνουμε. Δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα γι’ αυτό, παρά μόνο να το θρηνήσει και να πάει παρακάτω. Οι άλλοι όχι. Μένουν εκεί περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα. Μακάρι να άλλαζαν έτσι , όμως γμτ δεν αλλάζουν.

Σαν «κάτοικος» πια του ενδιάμεσου χώρου, βλέπω πως υπάρχουν πολλά πράγματα ανάμεσα στον απόλυτο Έρωτα και το απόλυτο Τίποτα. Αναγνωρίζω πια, πως το καλό μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά είναι καλό. Η δική μου σωτηρία της ψυχής..

8 σχόλια:

Albus Genius είπε...

΄Ομως η καινούργια κατεύθυνση δεν μπορεί να εμφανισθεί σαν μετατροπή της προηγούμενης. Τα ρούχα που είχαν πεταχτεί στο πάτωμα κάποτε και η αναζήτηση του "τότε".Εκεί που υπάρχει η αφή και δεν πηγαινοέρχεται απλά. Το "καλό" με αφετηρία τον άξονα συμμετρίας του σώματός μας.Ζούμε σε ένα καταμετρήσιμο κόσμο που μας
προμηθεύει μια ψευδαίσθηση. Μα θα μπορούσε μια ψευδαίσθηση να αφουγκρασθεί τη μορφή των αισθήσεων; Εκείνο που περιμένουμε, να ζεί τάχα μονάχα σε ένα επικάλυμμα του αντιληπτικού κόσμου; Η αιτιότητα, να σφετερισθεί την ατέρμονη ροή και να ζεί σαν μεσότητα; Να μην διασχίσει το πραγματικό, να μην γευθεί το δάκρυ που χύνεται; Να ακυρώσει κάθε αξίωση αληθείας; Γιατί στην πραγματικότητα μέσα από την ανακάλυψη γινόμαστε άλλοι, μόλο που παραμένουμε ίδιοι. Και ζούμε πολλές φορές μέσα από τον άλλον που εμφανίστηκε σαν να είμασταν εμείς.

Albus Genius είπε...

"Το βίωμα προσφέρεται άμεσα μαζί με την έννοια του, όταν η συνείδηση στρέφεται προς το μέρος του" Η ετερογένεια των βιωμάτων άραγε οδηγεί στη μεσότητα;

Madame de la Luna είπε...

Αχ, δεν ήμουν ποτέ του μεσαίου χώρου, αλλά καταλαβαίνω τι λες και σου δίνω δίκιο. Κυρίως όμως μου άρεσε που σωστά τοποθέτησες την αποδοχή των απωλειών στη ζωή μας. Αν δεν δεχτείς ότι πονάς και προσπαθήσεις να ακυρώσεις το συναίσθημα σου, δεν θα πας ποτέ παρακάτω. Έτσι ακριβώς! Καλησπέρα σου...

rosie είπε...

@albus , η καινούργια κατεύθυνση είναι η γνώση της αποδοχής της ματαίωσης, που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε (τέλος πάντων όχι όλοι μας, όσοι την αντιλαμβανόμαστε)εκεί κάπου στα 35-40. Εκεί που αρχίζεις να ψυχανεμίζεσαι πως η παντοδυναμία δεν σου ανήκει, ποτέ δεν σου ανήκε πέραν της παιδικής ηλικίας. Εκεί που πραγματικά γίνεται κανείς ενήλικος και δεν εννοώ στα χαρτιά.
Βέβαια πολλοί δεν θα ενηλικιωθούν ποτέ και θα κάνουν ατέλειωτους κύκλους κυνηγώντας κάτι που δεν θα βρουν ποτέ τους. Το παρελθον τους ανακατασκευασμένο κατά πως θα το ήθελαν, ρισκάροντας έτσι να χάσουν και το μέλλον όσο τους απομένει.

rosie είπε...

@Madame de la Luna :):)

Επιασες την "ουσία" των λόγων μου και πολύ σ' ευχαριστώ. Σου άφησα μόλις, ένα σχόλιο στις σκηνοθετημένες σιωπές σου.

Φιλιά

Albus Genius είπε...

"Το παρελθον τους ανακατασκευασμένο κατά πως θα το ήθελαν, ρισκάροντας έτσι να χάσουν και το μέλλον όσο τους απομένει."

Πολυ μεγάλη αλήθεια αυτά τα λόγια σου,όμως δεν είναι ανάγκη να κερδίζουν όλοι. Οι χαμένοι τονώνουν τους κερδισμένους.Η ζωή κατά τη δική μου γνώμη χαμογελάει σ' όλους. Σε άλλους για πολύ, σε άλλους για μερικές στιγμές μόνο.

Donnaliza είπε...

Mου εχεις λειψει καλη μου..εχει περασει τοσος καιρος....

Μου εκλεψαν το κινητο και εχασα παλι ( ναι ειμαι αδιορθωτη) τα παντα.

Θα σου στειλω e mail με το καινουργιο.

Τα φιλια μου

Τ.

aKanonisti είπε...

Ο μεσαίος χώρος είναι πραγματικός αλλά μην χρυσώνουμε το χάπι..
Ωραίες και απαραίτητες οι δικαιολογίες όταν έχουμε χάσει..αλλά παραμένουμε χαμένοι και συμβιβασμένοι...
Αυτό δεν είναι ωριμοτητα.. είναι θάνατος..
:-)))))